Minden háztartásban szükség van meleg víz előállítására és annak tárolására, ennek pedig legmegfelelőbb eszköze napjainkban a bojler. Széles választék áll rendelkezésünkre, ha ilyen készüléket szeretnénk vásárolni, két fő csoportjuk a gázbojler és a villanybojler. Előbbi földgáz energia segítségével melegíti fel a vizet, míg utóbbi az elektromos energiát használja fel ugyanerre. A gázbojlerek üzemeltetési költsége alacsonyabb, mint a villanybojler költsége, de beszerelésük többe kerül, míg a villanybojlereké jelentősen olcsóbb.

villanybojler

villanybojler

Gázbojler

Olcsóbb üzemeltetése mellett a gázbojler előnye, hogy az elektromos hálózattól függetlenül végzi a víz melegítését. A használati meleg víz előállítása ennél a bojlerfajtánál egy, a tartály alján elhelyezkedő gázégő segítségével történik, ami alapjáraton őrlángon ég folyamatosan. A gázbojler mellé minden esetben szükséges szén-monoxid riasztót is beszerelni, hiszen a bojler minden esetben a helyiség oxigénjét használja fel az égéshez. A kéményes gázbojlerek esetében ezután az égéstermék a felhajtóerő segítségével távozik a kéményen át a szabadba, míg a kéménnyel nem rendelkező készülékeknél az égéstermék is a belső térbe kerül vissza, így ott még inkább elengedhetetlen a szén-monoxid jelző használata. Elérhető a piacon olyan gázbojler is, amit külön ventillátorral szerelnek fel, aminek köszönhetően az égéstermék elvezetésre kerül és nem a helyiségbe távozik a gáz. A legbiztonságosabbak a direkt szellőzésű gázbojlerek, ezek kívülről nyerik az égéshez szükséges levegőt és természetesen az égéstermék sem jön vissza a belső térbe, hanem kívülre távozik.

Áruházunkban kedvére válogathat nemcsak a kiváló radiátor készletünkből, de a kéményes és a kémény nélküli gázbojlerek között is. Minden gázbojler falra szerelhető készülék, a kéménnyel rendelkezőket elsősorban kisebb vagy közepes méretű lakásokba ajánljuk, beszerelésükhöz kérjük szakember segítségét! Amennyiben szén-monoxid riasztóval nem rendelkezünk, csak olyan helyiségben üzemeltessük a bojlert, ahol a szellőzés tökéletes, ezzel pótolva az égéshez felhasznált oxigént. A kéményes gázbojlereknél az égéstermék a felhajtóerő segítségével távozik a kéményen keresztül. A kémény nélküli készülékek esetében az égéstermék is visszakerül a helyiségbe, ahol üzemel a bojler, ezért fokozott a szén-monoxid mérgezés veszélye és az oxigén kifogyása is. A gázbojlerek több csaptelep rövid ideig tartó egyidejű kiszolgálására alkalmasak, nagy hatékonysággal állítanak elő használati meleg vizet, melynek hőfokát a szabályozógombokkal állíthatjuk be.

Bojler

Bojler

Villanybojler

 

Ha villanybojlert szeretne otthonába, nálunk egyaránt talál kisméretű (5-10 literig) és nagyobb kapacitású (egészen 200 literig) bojlert is. Legnépszerűbb a Hajdu és az Ariston márka a bojlerek világában, ezek széles választékát megtalálja nálunk is. Villanybojler létezik függeszthető (függőleges) és fekvő (vízszintes) verzióban is. A kisbojlerek egyetlen csap ellátására alkalmasak, mondjuk egy mosogató vízigényét tudják kielégíteni. Kisbojlerből találunk alsó szerelésű és felső szerelésűt is, attól függően, mosogatónkhoz vagy kis csapunkhoz képest hol tudjuk elhelyezni a kisbojlert. Ezek a készülékek csak a hozzájuk járó speciális csapteleppel szerelhetők fel.

Nagyméretű villanybojler esetén csak akkor válasszon fekvő készüléket, ha másképp nem megoldható a bojler elhelyezése a lakásban, ugyanis a hideg víz és meleg víz rétegződése nem szolgálja ugyanolyan hatékonyan a melegítést, mint függesztett készülék esetében.